Särskild variant – alpin skidlärar/tränarutbildning

HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET

Riksrekryterande särskild variant – skidlärarutbildning (alpint) eller tränarutbildning (alpint)

Alpina utbildningsgymnasiet är för dig som vill utvecklas till en duktig skidåkare och ledare. Du älskar skidåkning och brinner för att undervisa andra i den alpina sporten eller inom skidskolan.

OM PROGRAMMET

 Utbildningen är en yrkesutbildning inom hotell och turism och som har yrkesutgången Alpin Tränare eller Skidlärare (särskild variant). Detta betyder att den är unik i sitt slag i Sverige och har riksrekrytering. Beroende på vilken profil du väljer så kommer du under dina tre år genomgå Svenska Skidförbundet (alpin tränare) eller Svenska Skidrådets (skidskolan) sanktionerande stegutbildningar.

PERSONLIG UTVECKLING

 Under utbildningen tränas eleverna i att ta ansvar för den alpina skidåkarens utveckling oavsett ålder och kunskapsnivå. Man lär sig att ta eget ansvar för sin personliga utveckling, undervisning inom alpin skidåkning, leda grupper i olika aktiviteter och grenspecifik fysträning. Goda kunskaper och färdigheter som skidlärare/tränare ger ökat anställningsbarhet, därför läggs stor vikt vid färdighetsträning i undervisning, åkning och ledarskap.

Under din studietid ingår 16 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) som genomförs på ex. skidskola, förening eller skidgymnasium. Valet görs i samråd med din mentor på skolan för att passa ditt val (skidlärare/tränare), intressen och kunskapsutveckling.

EFTER GYMNASIET

 Du kommer att vara anställningsbar som skidlärare eller alpintränare samt inom den breda upplevelseindustrin, både inom Sverige och utomlands. Dina arbetsuppgifter utöver att arbeta som Skidlärare eller Alpintränare kan vara till exempel

ansvarig för olika evenemang och konferenser. Alpina utbildningsgymnasiet är en naturlig inkörsport för dig som vill jobba mot den alpina sporten.

För grundläggande behörighet till högskola/universitet behöver du komplettera med Svenska nivå 2 (100p) och Svenska nivå 3 (100p). Dessa två nivåer finns med i din studieplan men kan aktivt väljas bort inför årskurs 2 om du inte vill studera för grundläggande behörighet till högskola/universitet. Du söker till oss med vanlig gymnasieansökan genom studie- och yrkesvägledare på din skola. Om du blir antagen till programmet har du rätt till inackorderingstillägg från din hemkommun.

Mer information om behörighet, ämnen och kurser hittar du i programbladet.

alpina-utb-gy-2024-11-18

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE
Torbjörn Nilsson, tel: 0280-182 14
torbjorn.nilsson@msgskola.se